Uitgebreid zoeken

Een van de mooiste treinreizen door Noorwegen

Als je van Oslo en Bergen houdt en hier gaat reizen met de trein, kies dan voor de Bergen, de spoorlijn is één van de mooiste spoorlijnen in de wereld. Er zijn namelijk verschillende internationale ranglijsten die beschouwen de treinreis tussen Oslo en Bergen als de meest opwindende en mooiste treinreis ter wereld. Tom Hall was razend enthousiast over de Bergen spoorlijn, hij concludeerde: "De Bergen spoorlijn is een reis die lang in je herinnering blijft bestaan. Als je de treinreis niet hebt gemaakt kun je niet met zekerheid zeggen dat het niet de mooiste treinreis van de wereld is".

De hoogte in
Er is geen andere spoorweg tussen twee steden in Europa die een grotere hoogte kent dan die tussen Oslo en Bergen. Het landschap is mooi, maar  het meest spectaculair is de Hardangervidda, dit is het hoogste bergplateau van Europa. Het hoogste punt is bij Finse, op 1222 meter boven de zeespiegel. De Bergen spoorlijn is erg in trek bij zowel toeristen als pendelaars, gedurende de weg zijn er verschillende ski resorts te zien. Het is hier altijd erg druk met toeristen omdat het zeker de moeite waard is om hier eens een kijkje te gaan nemen.

De Flåm Spoorweg
Heb je tijd over? Arriveer je toevallig in Myrdal? Dan is het de moeite waard dat je een treinreisje maakt van pakweg 20 kilometer met de Flåm Spoorweg. Je gaat met de trein omlaag naar het plaatsje Flåm aan het einde van de Aurlandfjord. De Aurlandfjord is een zijarm van de imposante Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen. Dit is echt een gelegenheid die je moet gebruiken iedere liefhebber van het spoor, de Flåm spoorlijn, één van de meest steilste spoorlijnen van de wereld op normaal spoor. Dit is namelijk ook een van de meest populaire attracties in Noorwegen en een meesterwerk. Met deze lijn reizen jaarlijks ongeveer 500.000 passagiers door een spectaculair landschap. De trein komt langs steile bergwanden en diepe ravijnen, passeert talloze watervallen op de weg naar de fjord. Vergeet niet dat het gevaarlijk is om uit het raam te leunen en uit te kijken voor de vele tunnels - er zijn 20 tunnels langs de 20 kilometer lange lijn! De reis tussen de twee stations duurt ongeveer een uur. Neem de tijd en kijk eens goed wat voor moois je hier allemaal te zien hebt.

Beste reistijd
Treinreizen met de Bergen spoorlijn is altijd even bijzonder of dat je nu kiest voor de winter als in de zomer. Als je de kans hebt moet je natuurlijk beide proberen, het landschap verandert drastisch in elk seizoen en dat maakt het een totaal andere ervaring en als je foto’s maakt kun je het nog beter bekijken.  Als je in de winter reist vergeet dan niet dat de dagen kort zijn in deze tijd van het jaar, dus probeer tijdens daglicht te reizen (meestal tussen 9.00 uur en 16.00 uur), dan zie je namelijk alle mooie taferelen van deze mooie treinreis en zijn natuurgebieden waar deze doorheen komt.

De meeste  toeristen boeken een stedentrip met het vliegtuig, bus of op basis van eigen vervoer. Er zijn  veel leuke steden in Europa die eenvoudig, goedkoop, comfortabel en snel te bereiken zijn met de trein vanuit Nederland denk aan een treinreis Berlijn. Deze trip met de trein biedt veel voordelen ten opzichte van vliegen of een auto- en busreis. Het is vaak goedkoper, je reist comfortabel, je hebt geen last van files of lange wachttijden op luchthavens en vaak stap je uit in hartje centrum van een stad. Daarnaast kan je bij treinreizen vaak kiezen uit diverse klassen zoals eerste en tweede klas. Reis zo goedkoop met de 2e klas of met de extra voordelen van de 1e klas coupe zoals comfortabele stoelen, stiltezones en catering op de zitplaats. Je kunt ook een luxe trein nemen en dan kun je er vaak ook in overnachten. Als je een luxe treinreis gaat boeken zoals de Bergenlijn in Noorwegen dan kun je hier overnachten en ook genieten van kortingen die je worden aangeboden, reizen met de trein is nou eenmaal een steeds groter wordende luxe.