Uitgebreid zoeken

De beste tips voor de organisatie van een bedrijfsfeest of –uitje

Een bedrijfsuitje is dé gelegenheid om collega’s beter te leren kennen, ja zelfs om eens op een ongedwongen manier met de baas om te gaan; daarnaast is een uitje of feest ook nog eens ontzettend leuk, zeker als het goed is georganiseerd. Maar hoe doet u dat, een bedrijfsfeest of -uitje organiseren? Wij geven u in dit artikel een aantal goede tips voor een prima organisatie.
Toegegeven, het is erg tijdrovend, maar het organiseren van een bedrijfsuitje is een ontzettend leuke bezigheid. Voor de organisatie gaat beginnen is het goed dat na gedacht wordt over een aantal punten, zoals:

Wie gaat het fbedrijfsuitje organiseren
Het is zeker aan te raden om voor de organisatie een commissie te benoemen, dit geldt zeker voor de grotere bedrijven; deze commissie bestaat in de regel uit een viertal personen en gaat het feest of bedrijfsuitje van het begin tot het einde organiseren. Ieder commissielid krijgt een specifieke taak toe bedeeld, zo worden alle aspecten binnen de organisatie mee genomen en het is bovenal voor een ieder duidelijk wie voor wat verantwoordelijk is.

De volgende aspecten verdienen de aandacht van de commissie leden:
A. de aankondiging/promotie (informatie over en uitnodiging aan deelnemers),
B. de financiële kant, dit behelst de bewaking van het budget en de betaling van rekeningen,
C. onderhouden van contacten, ondermeer overleg met activiteiten organisator en het inwinnen van informatie, en
D. voorzitten commissie, tijdens overleg met bestuur en tijdens het vaststellen en/of vastleggen van programmaonderdelen. Op deze wijze kan aan ieder lid van de commissie zijn eigen specifieke taak toebedeeld worden.


Welke personeelsleden gaan deelnemen aan het bedrijfsuitje
Bepaal eerst voor wie het feestje of bedrijfsuitje is bedoeld, of er partners en kinderen mee gaan; Is de doelgroep duidelijk, dan dienen de deelnemers tijdig op de hoogte te worden gesteld over alle facetten van het bedrijfsfuitje. Om hun wensen te leren kennen met betrekking tot het programma is het wellicht mogelijk om vooraf ook een kleine enquête te houden, vele collega’s vinden deze vorm van inspraak heel prettig en voor u als organisatie commissie is het prettig te weten wat de collega’s het liefst wensen.

Hoe groot is het budget
Tegenwoordig kost het organiseren van een feestje of bedrijfsuitje aardig wat euro’s, leg dan altijd eerst het beschikbare budget vast en houdt met het uitwerken van het programma met rekening met onverwachte uitgaven; houdt een deel van het budget hiervoor gereserveerd.

De datum van het bedrijfsuitje

Het is altijd lastig om voor een grote groep deelnemers een datum te prikken, wij raden aan ruim op tijd een geschikte datum vast te stellen, bijvoorbeeld op een zaterdag; als het bedrijf een dagdeel betaald verlof geeft, is dat een welkome reden voor deelnemers om op het feestje of bedrijfsuitje aanwezig te zijn, feitelijk zijn ze dat ook wel verplicht. Verzoek ook om ruim op tijd aan te geven of men aanwezig zal zijn, zodat er met de organisatie rekening mee kan worden gehouden.

Waar gaan we feesten, waar vindt het bedrijfsuitje plaats
Het is belangrijk om bij grote groepen tijdig een geschikte locatie te boeken want een goede plek is van bijzonder grote invloed op een al of niet geslaagd feestje of uitje.

Hieronde geven u hierna een aantal zaken aan, die van belang kunnen zijn bij het vastleggen en vinden van een geschikte locatie:
De grootte van de groep deelnemers
De mobiliteit, wie rijdt er/bus huren en is de locatie goed bereikbaar
Eventuele beperkingen, zijn er rolstoelgebruikers of handicaps
Voorzieningen, zoals toiletten, kleedruimtes, geluidinstallatie
-  Omgeving locatie, is er een terras en ruimte voorbuitenactiviteiten
Slecht weer mogelijkheden, is er ruimte voor binnenactiviteiten

Welke activiteiten gaan de deelnemers doen

U bedenkt welke activiteiten in aanmerking komen voor het bedrijfsuitje Brabant. Het verdient aanbeveling om niet hetzelfde als op vorig feestje of uitje te doen, kom liever met wat verrassends op de proppen. Ter informatie hier wat suggesties voor activiteiten: land of water activiteiten (GPS tocht of zeilen, kanoën), muziekavond (dans, karaoke), workshop (salsa, schilderen), wandel- of fietstocht, survivallen, lunchen en dineren. Er zijn ontelbare ideeën om het feestje of bedrijfsuitje mee te vullen. Hou rekening met eventuele wensen en behoeften van de deelnemers, zoals bijvoorbeeld met diëet, beperkingen en allergiën. Indien er budget voor is, geef de deelnemers aan het eind van het feestje of uitje een klein geschenk als aandenken mee naar huis.

Als organisatiecommissie houdt u uiteraard een evaluatie van het bedrijfsuitje
U komt nog eenmaal bij elkaar om het bedrijfsuitje samen te evalueren, praat over wat goed en misschien fout is gegaan, denk dan aan bijvoorbeeld: -gezelligheid, - omstandigheden, - organisatie, -opkomst en –budget. Het voordeel van zo’n evaluatie is dat u er bij een volgend feestje of uitje rekening kunt houden met de door deze nabespreking verkregen verbeterpunten. Ook een enquête onder de deelnemers over hun belevenis is een goede manier van evalueren. Wij verwachten dat het u met alle tips van dit artikel in staat zult zijn om een grandioos bedrijfsfeestje of –uitje te organiseren, veel succes!